Det er ikke nogen hemmelighed, at mit højdepunkt på Kreta var den fantastiske vandretur gennem Samaria-kløften. Det skal dog heller ikke være nogen hemmelighed, at jeg ikke er en meget erfaren vandrer, og derfor lærte lidt af turen. Derfor vil jeg gerne dele 5 tips med jer, som heller ikke har masser af vandre-erfaring i bagagen, men som alligevel gerne vil ud at opleve denne smukke rute.
1: Tag afsted uden for højsæsonen, hvis det er muligt
Samaria-kløften er ikke åben hele året. Kløften åbner som regel for offentligheden i starten af maj, og den lukker igen på et tidspunkt i oktober. På regnfulde dage kan det være et farligt sted at opholde sig på grund af glatte stier og fare for nedfaldende sten, så parken kan også være lukket i løbet af sæsonen, hvis ikke vejret arter sig. Derfor er kløften et meget populært udflugtsmål om sommeren, da det er her, der er størst chance for godt vejr.
Vi gik turen i oktober måned, og var lidt nervøse for, om kløften ville være lukket ned for vinteren. Det var dog heldigvis ikke tilfældet. Selvom det var oktober måned var det dog en til tider temmelig varm oplevelse at vandre her. Mange steder undervejs kan man gå i skygge, men eftersom man for det meste befinder sig i bunden af en kløft, er der ikke meget vind. Jeg kan derfor kun forestille mig, hvor varmt der vil være på en juli-dag med bagende sol! Min anbefaling vil derfor være, at man enten tager turen lidt uden for højsæsonen, hvor temperaturen er lavere, eller at man tager nogle ekstra forholdsregler og gør op med sig selv, om man er i stand til at klare det ekstra pres der er, når temperaturen til tider sniger sig op over 40-50 grader.
2: Tag med på en arrangeret tur
Selvom man måske plejer at være typen, der helst tager på udflugt på egen hånd, vil jeg ikke anbefale det på en tur til Samaria-kløften. Turen er udformet på den måde, at man starter oppe i højderne, og går 16 kilometer ned til en lille havneby. Herfra kommer du ikke videre medmindre du tager færgen – eller går hele turen tilbage gennem kløften igen! Det er ikke nemt at komme til starten af kløften med offentlig transport, og hvis du lejer en bil og har holdende der, er det ikke nemt at komme tilbage til den. Det kan dog godt lade sig gøre, men har du ikke mere end den typiske uge på Kreta, ville jeg nok bruge min tid på andre sjove ting.
Vi tog med på en arrangeret tur, og jeg vil gerne indrømme, at jeg var lidt nervøs for, at vi ville komme til at gå 16 kilometer i én, stor klump. Dette var dog overhovedet ikke tilfældet. Allerede på det første stykke begyndte folk at finde deres eget tempo, og det meste af turen gik vi faktisk for os selv. Selvfølgelig møder man folk undervejs, især ved de opstillede pause-steder, men det føltes slet ikke overrendt.
3: Hav det rigtige tøj på
Kodeordet må være: Lag-på-lag. Turen starter i 1.200 meters højde, og her kan godt være både koldt og blæsende. Vi startede i både blæsevejr og støvregn, og jeg var rigtig glad for min tynde vindjakke og mit halstørklæde. Efterhånden som man bevæger sig ned i kløften stiger temperaturen, og det sidste stykke vej havde jeg smidt både vindjakke og trøje, og gik rundt med t-shirt.
Fodtøj er en anden ting, der bare skal være i orden. Har du tilfældigvis et par vandrestøvler i forvejen, så tag bare dem på. Hvis ikke, så find dig et par sko med en god sål. Jeg gik turen i mine trofaste løbesko. De sidder ordentligt på foden, og der er god affjedring i. Går du turen i et par almindelige sneakers, tror jeg dine fødder bliver meget trætte af dig dagen derpå.
Selvom en stor del af turen foregår i skyggen, kan det være en rigtig god idé at medbringe en hat, kasket eller solbriller, så du kan beskytte dit ansigt og dine øjne de steder, hvor du ikke kan undgå at gå ude i solen.
4: Pak de rigtige ting i din rygsæk
Uden mad og drikke, duer helten ikke. Og det gør du heller ikke på en 16 kilometer lang vandretur. Det er (heldigvis) ren, uberørt natur det meste af det, du skal gå i, så der er ikke mulighed for at købe noget undervejs. Tag derfor en madpakke med, der mætter, men også nogle snacks, som kan give dig lidt hurtig energi. Undervejs på turen er der vandopfyldnings-poster, hvor du kan fylde din flaske med rent smeltevand fra bjergene. Du skal derfor medbringe som minimum én flaske vand, som du kan genopfylde undervejs. Jeg havde to vandflasker med, og det var jeg glad for. Der er alligevel et stykke vej mellem de forskellige opfyldningsposter.
Udover vandopfyldningsposter er der også toiletter undervejs. Eller, toiletter er måske så meget sagt. Det kan nok bedre beskrives som toiletbåse med huller i jorden, hvor du så kan træne dine i forvejen ømme ben, når du skal squatte for at tisse (i hvert fald, hvis du er kvinde). Her er nogle gange toiletpapir – andre gange ikke. Jeg vil derfor anbefale dig at medbringe en rulle, eller i det mindste nogle servietter.
Det blev ikke nødvendigt for mig, men vær hellere på den sikre side og medbring også vabelplaster. Det er en meeeeget lang vej at gå, hvis alt, du kan tænke på, er den vabel, der bare vokser sig større og større nede i skoen!
En ting, der var nødvendigt for mig, var mit kamera. For hold nu op, der er mange smukke steder undervejs! Sørg for, at batteriet er fuldt opladet, og at der er plads til masser af billeder.
Sidst, men ikke mindst, så havde vi også medbragt en lille guidebog over vandreturen, som jeg havde lånt på biblioteket hjemmefra. Vi kiggede dog ikke så meget i den – det er nemt at finde vej i kløften, og eftersom vi var med på en guidet tur, havde vores guide allerede i bussen fortalt lidt om aftstandene mellem de forskellige pause-steder og toiletterne. Gider du ikke lige at finde en guidebog, kan du altså sagtens undvære den.
5: Husk transportsygepiller
Transportsygepiller? På en vandretur? Ja, jeg mener det faktisk helt seriøst. Ikke fordi, du bliver dårlig af at vandre, men fordi kløften ligger, hvor den gør. Der er lige noget transport, der skal klares, både før og efter vandreturen. Har du tendens til transportsyge, kan køreturen på de meget (!) snoede bjergveje, eller færgeturen ude på åbent vand godt være lidt af en udfordring. Så gør dig selv den tjeneste at medbringe de ekstra par piller. De vejer alligevel ikke alverden i din rygsæk 😉
Besøgt i oktober 2016
Se mere om vores fantastisk smukke tur til Samaria-kløften lige her!
Leder du efter mere inspiration til ferien på Kreta? Så se alle mine indlæg om Kreta lige her 🙂
Pin to Pinterest
Thomas hoflund
3. august 2018 at 7:45 (5 år ago)Hej.
Gik turen uge 30 2018.
Der er næsten skygge på hele turen, bortset fra de sidste 2 kilometer. Behagelig temperatur i kløften.
Gik tidlig morgen, som selvfølgelig bevirkede at det ikke var så varmt.
Havde et par teva vandre sandaler på. Ikke optimalt men virkede fint.
Også sin sag at slæbe vandre støvler men i kufferten.
Et godt råd er at tage sig god tid. Jeg gik turen på 4,5 time i normal tempo og indlagte små pauser. Det resulterede så i at jeg skulle være i samaria byen indtil færgen sejlede…4 timer ca. Så brug tiden i kløften.
Stræk ud i pauserne. Lidt hårdt for knæ og lægge, da det går nedad næsten hele vejen.
Så tag dig god tid, især pga udsigterne…
Katrine S
5. august 2018 at 19:04 (5 år ago)Hej Thomas
Dejligt at høre, at du nød udsigterne. Det er virkelig et smukt sted! Tak for at dele dine erfaringer. Det er der helt sikkert nogle, der kan bruge!
Rejseglade hilsner fra Katrine
Helena Søller
21. august 2018 at 19:05 (5 år ago)Jeg gik turen i år i slutningen af august, og det var en oplevelse for resten af livet. Jeg var 17 og gik turen alene på ca. 5 timer.
Havde et par pauser men vil anbefale ikke at holde for længe pauser, hvis dine muskler først er blevet godt varme så kan det faktisk blive hårdere hvis pausen er for lang. Husk godt med mad, både salt og sødt og spis en god morgenmad. Er glad for at jeg tog turen tidlig morgen, både i forhold til mennesker og temperatur. Den højeste temperatur da jeg gik var 36-38 grader.
Vil helt klart forslå at have to tomme flasker vand med og fylde op på turen for det ekstra vand får man virkelig brug for. Det var en ufattelig smuk natur og fantastisk sted at gå. De passer rigtig godt på stedet og man kan ikke lade være med at stoppe op og bare nyde det. I forhold til det så fandt jeg ud af på den hårde måde – og det er nok et af mine bedste råd, lad være med at gå og kigge op på samme tid. Stop op og så kig. Der er stejlt med mange sten flere steder og man skvatter nemt. Oh, og husk selvfølgelig hælplastrene og de gode gå sko. Man kan godt gå turen selvom man ikke er van til at vandre men hvis du har problemer med muskler, led eller andet så vil jeg forslå at overveje turen en ekstra gang.
Naturen og kri kri gederne kan slet ikke beskrives ved ord og turen kan kun anbefales!
Katrine S
22. august 2018 at 19:47 (5 år ago)Hej Helena
Tak for, at du deler dine erfaringer! Dem er jeg sikker på, at andre også kan få glæde af.
Og dejligt at høre, at du også faldt pladask for de smukke omgivelser. Det er virkelig en smuk tur, og man forstår ikke rigtig, hvor flot der er, før man har set det med egne øjne ☺️
Rejseglade hilsner fra Katrine
Hanne
5. september 2018 at 20:36 (5 år ago)Tak fordi du deler din erfaring, Vi har meldt os på turen på lørdag d. 8/9-18 og glæder os meget. Gik Imbros kløften for 4 år siden, og mente at nu måtte vi prøve Samaria. Vi har dog været i tivl om hvor meget vand vi skulle medbringe, så dejligt at vi kan tanke op undervejs
Katrine S
6. september 2018 at 5:07 (5 år ago)Hej Hanne ☺️ Dejligt at høre, at mine erfaringer kan bruges til noget. I kan godt glæde jer, for det er en fantastisk tur! Rigtig god fornøjelse på lørdag. Glade hilsner fra Katrine