Caretta Caretta er navnet på Zakynthos’ nok mest kendte indbyggere: De truede havskildpadder. Selvom det ikke er disse indbyggere, der med sin fuldvoksne størrelse på ca. 1 meter fylder mest i landskabet, fylder de (heldigvis) meget i bevidstheden hos grækerne.

Skildpaddeøen Zakynthos

Ynglesteder og yndlingssteder

Laganas-bugten på Zakynthos har i mange år været populær blandt to grupper: Skildpadder og turister. Denne bugt er det vigtigste ynglested for skildpadder i hele Grækenland, og derfor af yderste vigtighed, hvis man ønsker at bevare og beskytte den truede dyreart.

Laganas Bay ZakynthosLaganas Bay ZakynthosLaganas Zakynthos

Indtil bugten blev erklæret National Marinepark i 1999, hyggede de mange turister sig med at stå på vandski og jetski. Heldigvis kom man i tanke om, at skildpadderne sådan set var her først, og det er i dag ikke længere tilladt at more sig med motordrevne vandsportsaktiviteter i bugten – ligesom det på nogle strande i området ikke er tilladt at opholde sig efter mørkets frembrud, og flyene heller ikke må lette og lande på øen i nattetimerne.

Mød en skildpadde

Når nu disse skildpadder er nogle af øens mest berømte indbyggere, er der også mange, der gerne vil møde dem. Du kan være heldig at møde en skildpadde, hvis du snorkler i Laganas-bugten, men der findes også mange arrangerede ture. Det er vigtigt at huske på, at skildpadderne er vilde dyr, så der er ingen garanti for at se dem. Samtidig er det også vigtigt at tænke på, at der ikke kommer noget godt ud af at “jagte” skildpadderne rundt. Vælg derfor en turudbyder, som laver udflugter på dyrenes præmisser.

Skildpaddeøen Zakynthos

Vi valgte at købe en udflugt gennem Laganas Boat Trips, der stod på stranden i Laganas og solgte ture. De gjorde brug af små både med glasbund – ikke noget fancy, og sådan set heller ikke specielt komfortabelt. Men turen var god, oplevelsesrig og ikke særlig dyr. De har ingen hjemmeside, men de er svære at overse, hvis du går langs stranden. Inden afgang skal du stille dine sko ved deres lille bod. Du får ikke brug for dem undervejs, og du skal faktisk vade et godt stykke ud i vandet, for overhovedet at komme ud til båden. Så det er heller ikke de lange shorts, du behøver at iklæde dig!

Skildpaddeøen og Keri Caves

Der var et par forskellige ture at vælge imellem, men vi valgte den længste tur på 3 timer. Første punkt på programmet var at sejle ud i Laganas-bugten, for at se om vi kunne spotte en skildpadde. For at få et bedre udsyn, stak kaptajnen hovedet ud af styrehuset, mens han styrede båden med sin fod. Den var nok ikke gået derhjemme, men hans metode gav pote. Efter lidt søgen lykkedes det ham at spotte en skildpadde, og vi satte kursen derhen. Her kom glasbunden i båden til sin ret, for i stedet for at vente på, at skildpadden skulle op efter luft, kunne vi se den græsse på havbunden. Vandet her er ekstremt klart, så det var slet ikke noget problem.

Skildpaddeøen ZakynthosSkildpaddeøen ZakynthosSkildpaddeøen på Zakynthos

Næste punkt på programmet var et stop på Marathonisi Island – også kendt som Skildpaddeøen. Denne ubeboede ø er et af skilpaddernes foretrukne sted at lægge deres æg, og derfor er det meste af øen spærret af for os turister. Her havde vi en lille times tid til at bade i det klare vand, nyde udsigten, og se ind på det afspærrede område, hvor de mange skildpadde-reder var afmærket.

Skildpaddeøen ZakynthosSkildpaddeøen ZakynthosSkildpaddeøen ZakynthosSkildpaddeøen Zakynthos

Skildpaddeøen har ikke kun fået sit kælenavn, fordi skildpadderne holder til her. Den ligner faktisk også en skildpadde – fra flere vinkler endda. Dette kunne vi tydeligt se, da vi sejlede videre langs klippekysten til Keri Caves. Undervejs fik vi mulighed for at hoppe i det krystalklare vand og tage en dukkert. Advarsel: Vandet er væsentligt koldere herude langs kysten, end i den lavvandede Laganas-bugt! Lad os bare kalde det en dejlig og yderst forfriskende oplevelse.

Laganas Bay ZakynthosLaganas Bay ZakynthosLaganas Bay ZakynthosLaganas Bay Zakynthos

Til sidst gik turen tilbage til Laganas, hvor vi hoppede af båden, og fik vores sko på igen. Alt i alt en dejlig eftermiddagsudflugt, som jeg gerne vil anbefale, hvis du er interesseret i disse fascinerende dyr – og hvis ikke, så bare brug sejlturen på at nyde det fantastiske landskab, du kommer forbi.

Besøgt i juli 2016

Pin to Pinterest

Skildpadder Zakynthos

 

 

 

 

Har du et spørgsmål eller en kommentar?