Endelig! På tredjedagen af vores køretur gennem Nordirland var turen omsider kommet til at besøge Giant’s Causeway. Jeg må nok indrømme, at dette surrealistiske naturfænomen var hele grunden til, at jeg ville til Nordirland i første omgang. Forventningerne var derfor tårnhøje, da vores chauffør Bobby satte os af ved indgangen til dette UNESCO World Heritage Site. Og heldigvis blev de mere end indfriede.
Hvad er Giant’s Causeway?
Når jeg har skulle fortælle venner og familie om vores besøg til Giant’s Causeway, har det faktisk været lidt svært for mig at forklare, hvad det er. For i bund og grund er det bare en samling sten ved kysten. Når mange tænker på den irske kyst, dukker der dramatiske landskaber op med forrevne klippeskrænter, men Giant’s Causeway er i en lidt anden boldgade. Her står nemlig 40.000 sekskantede stensøjler – nogle hele 12 meter høje – som er skabt helt naturligt. Det er lidt ud over min fatteevne, hvordan sekskantet kan være naturligt, men de har altså stået her i sådan ca. 60 millioner år…
Vores besøg til Giant’s Causeway
Efter at være blevet sat af ved indgangen til Giant’s Causeway, gik vi en lille kilometer ned ad bakke til kysten, hvor stensøjlerne er. Bare den korte tur ned var smuk, og der blev gjort holdt mange gange, så der kunne tages billeder.
Indrømmet – man skal nok være glad for natur, hvis man skal synes, at dette er et fedt sted. For nede ved stensøjlerne er der ikke meget andet at lave end at, tja, se på sten. Så det gjorde vi. Fra mange forskellige vinkler! Man må gerne kravle rundt på stensøjlerne (på eget ansvar selvfølgelig), og vi fik lang tid til at gå med at nyde udsigten og tage bunkevis af billeder. Det er svært at forstå, at noget der ser SÅ vildt og anderledes ud virkelig kan være naturskabt.
Myten om Giant’s Causeway
Og hvordan disse sekskantede stensøjler så er skabt, er der mange gode historier om. Den mest kendte – og den, der har lagt navn til naturfænomenet – handler om kæmpen, Finn McCool. Legenden fortæller, at Finn McCool var gevaldigt uvenner med den skotske kæmpe, Benandonner. Efter gang på gang at være blevet fornærmet af den skotske kæmpe, fik Finn nok. Han byggede simpelthen en sti mellem Nordirland og Skotland, så de kunne få afgjort striden. Forbindelsen mellem de to lande blev dog smadret af Benandonner, og det resulterede i det Giant’s Causeway, som vi kender i dag. Det sjove er, at der i Skotland faktisk er basaltsøjler, som dem man kan se ved Giant’s Causeway i Nordirland. De kan ses ved Fingal’s Cave – så måske der er noget om historien?
Den virkelige historie bag Giant’s Causeway…
…er måske ikke lige så imponerende som myten, og så alligevel. For godt og vel 60 millioner år siden dækkede 3 vulkanudbrud området med lava. Under afkølingen knækkede lavaen så i de symmetriske mønstre, som vi kan se i dag. Et mange millioner år gammelt vulkanudbrud er altså årsagen bag et af de mest bemærkelsesværdige naturfænomener i Europa. Selvom det ikke har noget med kæmper at gøre, er det da en rimelig god historie? 🙂
Efter et par timer ved Giant’s Causeway fortsatte vi vores køretur gennem Nordirland. Men jeg er utrolig glad for, at jeg fik oplevet dette utrolige landskab – og jeg vil helt klart anbefale alle naturelskere at gøre det samme 🙂
Kunne du også tænke dig at opleve dette fantastiske naturfænomen? Så tag et kig på mine 5 tips til dit besøg til Giant’s Causeway.
Find vej
Giant’s Causeway ligger i det nordlige Nordirland – så er du i bil, sætter du bare kursen nordpå 😉 Uanset om du kommer til fods, på cykel, med tog eller bus, kan du få hjælp med at finde vej på den officielle side fra National Trust.
Besøgt i juli 2017
Camilla
12. januar 2018 at 9:02 (5 år ago)Hvor ser det dog smukt ud! Jeg vil simpelthen så gerne til Irland en dag, og det her indlæg har kun gjort min længsel endnu større (:
Katrine S
12. januar 2018 at 15:08 (5 år ago)…og så er det selvfølgelig endnu smukkere i virkeligheden, Camilla! 😉 Jeg kan kun anbefale en tur derover – vi blev slet ikke færdige på vores korte ophold, så vi kommer nok også til derover igen en anden god gang 🙂