En gåtur rundt i Edinburghs gamle bydel er som at træde ind i en filmkulisse. En meget flot filmkulisse vel at mærke. Og med både spøgelseshistorier, slotte, velbevarede bygninger og et hav af souvenirbutikker, er her lidt for enhver smag.

Old Town i EdinburghUdsigt til Edinburgh Castle

The Royal Mile

The Royal Mile er centrum for turister i Edinburgh. Her er da også masser af seværdigheder og smukke, historiske bygninger samlet på et sted. The Royal Mile er betegnelsen for den vej, der løber hele vejen fra Holyrood Palace til Edinburgh Castle. Jo tættere du kommer på Edinburgh Castle, jo højere bliver koncentrationen af restauranter, caféer og pubber. Massevis af farverige souvenirbutikker med mere eller mindre fantasifulde varer kommer du heller ikke udenom. Der bliver langet rigtig mange shortbread i farverige kagedåser, kilte af tvivlsom kvalitet og cd’er med Red Hot Chili Pipers over disken. (Og ja, Red Hot Chili Pipers er et vaskeægte sækkepibe-band. Prøv at google dem, det er faktisk ret festligt).

Old Town i EdinburghThe Royal Mile i EdinburghSækkepibe på The Royal Mile i Edinburgh

Om du er til souvenir-shopping eller ej, så finder du i hvert fald en levende og god stemning på Royal Mile. Og det er svært ikke at beundre den ene smukke bygning efter den anden, der ligger side om side. Hvis det ikke var for de mange turister, kunne man godt fristes til at tro, at man var rejst et par hundrede år tilbage i tiden.

The Royal Mile i EdinburghThe Royal Mile i Edinburgh

 Spøgelser og historier fra gamle dage…

Hvis du tror, at Royal Mile kun byder på hygge, kan du godt tro om igen… Edinburgh siges at være en af de mest hjemsøgte byer, så hvis du er på udkig efter uhygge, er du det rigtige sted. På Royal Mile finder du et kæmpe udvalg af mere eller mindre fantasifulde spøgelsesture. Hvad med at få en guidet tur på byens kirkegårde i nattemørket? Eller måske tage en tur med den uhyggelige spøgelsesbus, der kører dig rundt til byens mest hjemsøgte steder? Muligheder er der mange af, så spørg dig lidt omkring hos de forskellige udbydere. De er nemme at kende i deres uhyggelige udklædninger.

Vi valgte at besøge The Real Mary King’s Close. Her får man kun lidt spøgelseshistorier – til gengæld får man et godt indblik i, hvordan det var at leve i Edinburgh i 1600-tallet. I løbet af en times tid guides man igennem underjordiske gader og bygninger, der blev nedlagt for mange hundrede år siden, så en nyere bydel kunne bygges ovenpå. Disse gader og bygninger har stået uberørt i flere hundrede år, men det er nu muligt at komme rundt at opleve, hvordan folk levede her før i tiden. Vores guide fortalte levende om nogle af de folk, der levede og døde her, og lidt om, hvordan livet var i Edinburgh generelt. Rigtig spændende og meget anbefalelsesværdigt!

Det var desværre ikke tilladt at tage billeder undervejs, men du kan læse mere på Real Mary King’s Close hjemmeside.

Far vild i de små gader

Edinburghs gamle bydel er selvfølgelig ikke synonym med The Royal Mile. Her er så meget mere! Edinburgh er en by med mange bakker og trapper, så tag de gode sko på, og gå på opdagelse i bydelens mange, krogede gader. Du vil garanteret snuble over små, hyggelige butikker, lækre caféer og fantastiske udsigter.

Old Town i EdinburghOld Town i EdinburghOld Town i EdinburghUdsigt over Edinburgh

Old Town gemmer også på et par interessante steder du kan slå vejen forbi, hvis du er fan af Harry Potter. Hvis ikke, så slå vejen forbi alligevel – selvom du ikke ved, hvem Tom Riddle er, er det stadig besøgelsesværdige steder. Læs mere i mit indlæg om Edinburgh for Harry Potter-fans.

Besøgt i juni 2016

Pin to Pinterest

Edinburgh Old Town

Har du et spørgsmål eller en kommentar?